Proje alanı Gümüşlük ve Turgutreis’i bağlayan caddenin ayırdığı atıl durumda olan( Kuzey/Kıyı ) iki adadan oluşmaktadır. Proje konusu ise; sanatsal ve yaşamsal üretimi, geridönüşümü içinde barındıran döngüsel bir ekonomiyi yürütürken, sürdürülebilir teknolojiyi ıskalamayan kolektif bir yaşam alanı. Ana başlıklarıyla özetlemek gerekirse;
- Proje alanı dışında kalan Kadıkale köy meydanı ve kıyı ile olan yaya bağlantısını kuvvetlendirmek adına önceki planda işlenen “Belediye Hizmet Alanı” olarak ifade edilen birimler içeriği zenginleştirilerek kıyıdaki adaya kaydırılmıştır, showroom, gündelik satış alanı, kiralanabilir çalışma alanları ve stüdyolar, cafe/bar/büfe gibi ufak yeme içme üniteleri, açık ancak üstü gerektiğinde kapanabilir olarak tasarlanacak konser alanı, farklı amaçlara, etkinlik, konser,sergi ya da performanslara hizmet edebilecek ortak avlu alanları ve yaya akışını caddeden kıyıya ulaştıran pazar aksı yer almaktadır.
- Kuzey adada yarı özel alanlar planlanmıştır, mevcut sarnıcı da kapsayan bir giriş ve karşılama alanı, tarım alanları, seralar, cam/metal/ahşap atölyeleri, müzik stüdyoları, kiralanabilir konaklama birimleri, glamping alanı, çalışanlara ait oda ve konutlar, teknik hacimler, sürdürülebilir sistemlere ait mekanik hacim ve depolar, yönetim ofisi yer almaktadır. Çocuk oyun alanı da bu adada tarım alanlarına yakın bir noktada planlanmıştır ancak proje sınırları içerisinde hedeflenen, tüm açık alanların çocukların rahat vakit geçirebilecekleri, iletişim kurabilecekleri ve öğrenebilecekleri bir yaklaşımla planlanmasıdır.
- Daha önce kentsel tasarımda oldukça geniş yer ayrılan otopark alanı, her iki adada biraz daha kısıtlı ancak yeterli sayıda planlanmıştır.
- Projede yer alan yapıların, Bodrum’un kendine özgü dokusu ve vernaküler mimarinin ayak izlerini takip eden, iklim verileri, arsa yapısı, çevreyle uyumu gözeten bir yaklaşımla, geleneksel malzeme ve tekniklerin yanısıra döngüyü destekleyecek şekilde, geri dönüştürülmüş malzemelerle ya da doğal malzemelerle ( toprak çuvalları, metal profiller, briket, taş, ahşap vb.) üretilmesi hedeflenmektedir. Parçalı yerleşim planına sadık kalmak ve genel dokuyla uyumlu olması şartıyla, katılımcılığı desteklemek amacıyla kullanıcıların kendi yapılarını inşa etmesi de cesaretlendirilebilinir.
Comentarios